İstanbul Harbiye’de bulunan İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen ISSA Interclean Fuarını Halı Yıkamacılar Konfederasyonu Başkanı Uğur Avni Başarır ve Yönetim Kurulu Üyeleri ziyaret etti.Federasyon üyeleri stantları ziyaret ederek son teknoloji ürünler ve yenilikler hakkında firma yetkililerinden bilgi aldı.
Dünyada ve ülkemizde en son teknoloji ile üretilen insansız robotik endüstriyel temizlik sistemleri ve çeşitli ürünler, 18-20 Ekim tarihleri arasında Harbiye İstanbul Kongre Merkezinde yapılmakta olan ISSA/INTERCLEAN İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri fuarında sergilendi.
Kutsal topraklarda Mescid-i Haram’ı temizleyen dünyanın ilk çevreci hibrit kombine makinesi, dünyanın en sessiz endüstriyel elektrik süpürgesi, iş kazalarını ortadan kaldıran yerli üretim insansız robotik teknolojiye sahip yüksek katlı bina cam silme makinesi, insansız otonom temizlik robotu gibi ürünler katılımcı ve ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
Son 10 yılda Türkiye’de hayata geçen büyük projeler ve özellikle inşaat alanındaki yatırımlar ile atağa kalkan endüstriyel temizlik sektörü, 18 -20 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan ISSA/INTERCLEAN İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri ve Hizmetleri Fuarı ve Konferansı’nda buluştu. Fuarda sektörün lider firmalarının bulunduğu 150 katılımcı marka yer alırken, 30 ülkeden 4.500’ü aşkın profesyonel ziyaretçi geldi.
Fuar etkinlik alanında gerçekleşen açılış törenine UBM NTSR Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, RAİ Genel Müdür Yardımcısı Bas Dalm, ISSA EMEA Bölgesi Program Geliştirme Direktörü Karel-Jan Boel, TESHİAD Başkan Yardımcısı Ali Ekber Durmaz ve davetliler katıldı. Törende konuşan UBM Pazarlama Direktörü Erhan Güngör, dünyanın en büyük endüstriyel temizlik fuarı ISSA/INTERCLEAN İstanbul’un, UBM’in öne çıkan lider marka fuarlarından biri olduğunu söyledi ve fuarın arkasında UBM, Rai Amsterdam ve sektörün en büyük uluslararası federasyonu ISSA’nın global gücü ve yereldeki destekçisi
Tesis Hizmetleri Yönetimi İşadamları Derneği TESHİAD’ın desteğinin bulunduğuna dikkat çekti. RAİ Genel Müdür Yardımcısı Bas Dalm konuşmasında Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve stratejik konumu ile mükemmel bir iş merkezi olmaya devam ettiğine değinirken, ISSA EMEA Bölgesi Program Geliştirme Direktörü Karel-Jan Boel, kurum olarak katılımcı ve ziyaretçilere işlerini geliştirmeleri için yöntemler göstereceklerini ifade etti. TESHİAD Başkan Yardımcısı Ali Ekber Durmaz ise, ISSA/INTERCLEAN İstanbul’un geniş katılımla çok başarılı geçmekte olduğunu ve sonraki yıllarda da TESHİAD olarak fuarın destekçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.
Endüstriyel Temizlik Endüstrisinin Geleceği Robotik İnsansız Teknoloji Sistemlerinde?
Dünyada ve ülkemizde en son teknoloji ile üretilen insansız robotik endüstriyel temizlik sistemleri ISSA/Interclean İstanbul’da öne çıkan ürünler oldu. Nilfisk Türkiye’nin kutsal topraklarda Mescid-i Haram’ı temizlemekte kullanılan çevre dostu hibrit kombine makinesi, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere katılımcı ve ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Dünyanın en sessiz çalışan endüstriyel elektrik süpürgesi, firmanın 1940?lı yıllarda ürettiği ve halen çalışan elektrik süpürgesi birlikte sergilenerek eski ve yeni teknoloji arasındaki farkı ve gelişim sürecini ortaya koydu.
Türk Mühendislerin Geliştirdiği Endüstriyel Temizlik Cihazları Dünyaya Açılıyor?
TÜBİTAK AR-GE desteği ile geliştirilen ve üretilen yerli üretim milli cihazlar da ISSA/INTERCLEAN İstanbul’da görücüye çıktı. Kuleler Makine Sanayi tarafından geliştirilen gökdelen, kule gibi yüksek katlı binaların dış cephe temizliğinde kullanılan robotik teknolojiye sahip insansız cam silme cihazı iş kazalarını ortadan kaldırıyor, maliyeti dörtte bir oranında azaltıyor. Üzerinde kamera sistemi de bulunan cihaz, temizlik yapılırken izleme yapılmasına olanak sağlıyor ve büyük binalarda camlarda kırık ya da hasar olup olmadığını tespit edebiliyor.
72 ülkeye ihracat yapan ve 300’den fazla ürün çeşidine sahip sektörün lider yerli firmalarından Rulopak ise dünyanın ilk iki kartuşlu geniş alan kokulandırma cihazını ISSA/INTERCLEAN İstanbul’da tanıttı. Ürün, aynı cihazdan iki farklı koku yayma özelliğine sahip dünyadaki tek kokulandırma cihazı. Bitkisel yağ kaynaklı esans kullanan cihaz insan ve çevre dostu. Cihazın yaydığı koku 5 saat süreyle etkisini devam ettirebiliyor. Star Makine tarafından distribütörlüğü yapılan ve TÜBİTAK AR-GE desteği ile Türk mühendislerce tartup olarak geliştirilen ve cep telefonu ile kumanda edilen insansız otonom temizlik robotu ise camilerdeki halıları temizlerken aynı zamanda dezenfekte ederek hijyen sağlıyor.
ISSA/INTERCLEAN İstanbul Konferanslarında Sektörün Geleceği Konuşuldu?
ISSA/INTERCLEAN İstanbul’da ayrıca sektörün en büyük uluslararası federasyonu ISSA ve Türkiye’deki partneri TESHİAD katılımı ile fuara paralel konferans programı gerçekleştirildi. Sektörün bugünü, dengeleri ve geleceğinin konuşulduğu konferansların ilk gününde Endüstriyel ve Kurumsal Temizlikte Yeni Trendler, Tesis Temizliği Hizmetinizde Beklentiniz
Karşılanıyor mu?, Endüstriyel Temizlik Uygulamalarında Eğitim ve Sektörün Hijyen Kavramına Bakış Açısı ve Mükemmelliğe Odaklanmış Uygulamaları anlatıldı. Fuarın ikinci günü gerçekleşen konferans programı kapsamında Sağlık Sektörü Temizliğinde En Geçerli Yöntemler, Temizlik Sektörünün Yeni Yüzü, Otellerin Temizlik Sektöründen Beklentileri ve Toplu Taşıma Araçlarında Hijyeni anlattı. Ayrıca ISSA/INTERCLEAN’da bu yıl ilk kez oluşturulan sektöre dair yenilikçi fikir ve ürünlerin sergilendiği İnovasyon Alanı ziyaretçi ve katılımcıların beğenisini topladı.
Türkiye, son 10 yılda özellikle inşaat sektöründe yaşanan pozitif büyüme sayesinde endüstriyel temizlik sektörünün Avrasya bölgesindeki yükselen pazarı konumuna yükseldi. Kamu projelerinin %24 oranında artması, havaalanı sayısının 27’den 73’e, 5 yıldızlı otel sayısının 297’den 590’a yükselmesi ve AVM sayısının 2017’de %25 büyüyerek 450’ye ulaşması gibi gelişmeler sayesinde sektör 2016 yılında yaşanan tüm sıkıntılara rağmen %5 oranında büyüdü. Sektör yaklaşık 5.000 firma ile kamu binaları da dahil edildiğinde 1.5 milyon kişiyi istihdam ediyor. Buna aileler de dahil edildiğinde ortalama 6 milyon kişinin geçim kaynağı ve ülke ekonomisine yılda 13-14 milyar Avro katkı sağlıyor. Sektörün 2017 yılı hedefi %17 büyüyerek 15 Milyar Avro ciroya ulaşmak.