BUDAK HALI YIKAMA-MEHMET BUDAK

“Tesisimizi 2017 yılında sadece halı yıkama işi yapmak için tam donanımlı olarak kurduk. Yıkama, kurutma odası, kurutma alanı ve paketleme bölümlerinden oluşan tesisimizi isteyen müşterilerimiz her zaman ziyaret ederek, nasıl iş yaptığımızı, hangi kimyasalları kullandığımızı görebilir. Kaliteden ve müşteri memnuniyetinden ödün vermeden işimizi yaptığımız için, gönül rahatlığıyla kapılarımızı müşterilerimize açıyoruz” diyen Budak Halı Yıkamanın sahibi Mehmet Budak sorularımızı yanıtladı.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1986 Manisa Demirci doğumluyum, 32 yaşındayım, 1 çocuk babasıyım. Budak Halı Yıkamanın sahibiyim. Hali hazırda Çanakkale halı yıkamacılar dernek başkanlığını yürütmekteyim

Firmanızın kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Formamız 2008 yılında Ailemizin kararıyla, Manisa Demircili olmamız ve halıya olan sevdamız neticesinde daha öncesinde halı satış mağazamız olması hasebiyle sektörel gelişmeyi fark ederek bu sektörde yer aldık.

2017 yılında bölümlere ayrılmış (yıkama, kurutma odası ve kurutma alanı, paketleme ve overlok) bölümü olmak üzere 3 katlı tesisimizi kurduk. Firmamız başladığı günden beri en az 2 servis aracı ile çalışmaktadır. Tüm ekipman parkurlarımızı yeniledik. Sarıcaeli köyünün girişinde faaliyet göstermekteyiz.

Müşteri portföyünüz ve ürün portföyünüz hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle müşterilerimiz arasında Kepez ve Güzelyalı bölgesinde yaşayan halkımız yer alıyor. Ayrıca Çanakkale’nin diğer bölgelerinden de müşterilerimiz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Çanakkale’de bulunan birçok devlet kurumunun halılarını yıkamaktayız. İşimizi hakkını vererek yaptığımız için halkımız ve kurumlar tarafından tercih edilmekteyiz.

İpek Halı, Nepal Halı, Çin halısı olmak üzere tüm halı çeşitlerinin yanı sıra tül perde, zebra ve stor perde çeşitleri, aynı zamanda koltuk yıkama, yerinde yıkama, yorgan, battaniye yıkama profesyonel ekipler tarafından yapılmaktadır.

Fiyat politikanız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Kalitemiz fiyatlara yansır, 2 yılda bir zam yapılır. Her halının yıkama aşamasındaki işlem, kullanılan şampuan ve leke çıkarıcılara göre fiyatlarımız değişiklik gösterir. Fiyatlarımız metrekare olarak değişir.

Perde takıldığı yerden ölçü alınarak fiyatlandırılır. Koltuk büyüklüğüne ve kumaş çeşidine göre fiyatlanır. Yorgan ve battaniye tek tek yıkanır makine bazında fiyatlandırılır. Firmamızda yün yorganda yıkanmaktadır.

Pazarda güven ve kalitenin adresi olmak için yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Halkla ilişkiler çalışması yaparak, müşterilerimizle tek tek ilgilenmekteyiz. Tesisimizin kapıları her zaman müşterilerimize açıktır. İstedikleri zaman gelip hangi ortamda nasıl halı yıkadığımızı, hangi kimyasalları kullandığımızı görebilirler. Şeffaf olarak çalışmamız müşterilerimize güven veriyor. Müşterilerimizin bizim için yapmış olduğu güzel yorumlar ise gün geçtikçe müşteri sayımızın katlanarak artmasına vesile oluyor. Ayrıca internet üzerinden yaptığımız reklam, el ilanları ve magnetler ile de destek çalışması yapmaktayız.

Sektörü getirdiğiniz yenilikler hakkında bilgi verir misiniz?

Her insan kendine yakışanı yapar kalite kesinlikle tesadüf değildir. Olmazsa olmaz özelliğimiz halkla ilişkiler ofisimizdir. Hızlı servis ağımızla, anında alış ve teslimat randevusu oluşturmak mümkün hale getirdik.

Faaliyet gösterdiğiniz alanın geleceği ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Sektörümüzün geleceği çok iyi olacağını düşünmekteyiz. Oda olursak eğer çok daha iyi olacağı kanısındayım. Bununla ilgili dernekleşme faaliyetini ilimizde gerçekleştirdik.

Müşterilerinizin hizmet alırken nelere dikkat etmesi gerekir?

Müşterilerimizin kaliteli bir hizmet alabilmesi için bize emanet ettiği halı, perde, yorgan, battaniye gibi malzemelerinin nerede, nasıl, ne gibi işlemlerden geçtiğini araştırması ve servis ağının hızlılığına dikkat etmelilerdir.

Bu alanda çalışmak isteyen girişimcilere neler tavsiye edersiniz?

Bu alanda çalışmak isteyen girişimciler kaliteyi prensip edinip en kaliteli şampuan ve leke çıkarıcıları kullanmalarını tavsiye ederim. Bu işi sadece para kazanmak için yapacak olurlarsa eğer amaçlarına ulaşamadan zamanla sektörden silinip giderler.

Dernek olarak hangi amaç doğrultusunda yola çıktınız?

Gelişmekte olan sektörümüzün daha da ileriye taşımak, daha kaliteli hizmet vermek, oda olma prensini ile bölgede faaliyet gösteren meslektaşlarımla bir araya gelerek derneğimizi kurduk.

Dernek olarak yapmayı planladıklarınız hakkında bize bilgi verir misiniz?

Oda olmak ve sektörümüzü daha ileri taşımak öncelikli hedefimizdir. Oda olduktan sonra,  başka odalara kayıtlı olan meslektaşlarımı kendi odasına kavuşturmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

Dernekleşmeyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Silivri toplantıları sayesinde birçok meslektaşımla ve dernek başkanıyla tanıştıktan sonra Çanakkale’de dernek kurmaya karar verdik. Bölgede faaliyet gösteren meslektaşlarımızla bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduktan sonra 2017 yılının başında derneğimizi kurduk. Başkan olarak görev yaptığımım dernek sayesinde, meslektaşlarım aynı çatı altında buluşarak birlik beraberliğimizi perçinlediğimizi düşünüyorum. Derneğimiz kurulmadan önce halı yıkamacıları bırakın aynı çatı altında yan yana görmek bile mümkün olmuyordu.

Dernekçiliğin yorucu olduğu kesin, muhakkak sorumlulukları da ağır olsa gerek. Bu konuda nelere dikkat ediyorsunuz?  

Alçak gönüllü olmaya, tüm sektördeki arkadaşların fikirlerini almaya, çoğunluğun fikirlerine saygı göstermeye, sorumluluk bilinciyle hareket etmeye gayret ediyorum. Dernekçilik gönül işi olduğu için bazı olumsuzlukları görmezden gelerek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?

Çanakkale bölgesinde faaliyet gösteren tüm halı yıkamacılara ulaşarak, onları derneğimiz çatısı altında toplamak istiyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimiz zaman yetkililerce isteklerimizin dikkate alınacağına, sorunlarımızın hızlı bir şekilde çözüleceğine inanıyorum. Ayrıca tüm dernek üyelerimizle sektörümüzün en iyi şekilde temsil edilmesi için oda kurma çalışmalarımıza da devam ediyoruz.